п’ятниця07 лютого 2025
korr.in.ua

Вбиває пам'ять та провокує інсульт: вчені назвали найнебезпечнішу їжу для мозку.

Наш мозок стикається з багатьма болісними ускладненнями з віком, які порушують його функціонування. Однак нещодавно вчені виявили, що навіть деякі продукти можуть суттєво його пошкодити і навіть призвести до інсульту.
Ученые выявили самую опасную для мозга пищу, которая может нанести вред памяти и спровоцировать инсульт. Будьте осторожны с тем, что едите!

Дослідження вчених виявило, що вживання великої кількості ультраоброблених продуктів, таких як безалкогольні напої, чіпси та фастфуд, може підвищити ризик інсульту та зниження когнітивних здібностей. Хоча дослідження не встановлює прямого причинно-наслідкового зв’язку, воно продемонструвало значну кореляцію між харчуванням і здоров’ям мозку, пише Knowridge.

Ультраоброблені продукти піддаються інтенсивній промисловій обробці та часто містять цукор, жири і солі, а також позбавлені таких важливих поживних речовин, як клітковина та білок. На відміну від них, мінімально оброблені продукти, такі як свіже м’ясо, фрукти та овочі, зберігають більше саме поживної цінності без вмісту великої кількості шкідливих речовин.

Дослідження, проведене під керівництвом доктора В. Тейлора Кімберлі з Массачусетської лікарні загального профілю і опубліковане в журналі Neurology, охоплювало 30 239 осіб віком від 45 років і старше протягом 11 років. Учасники надавали вченим інформацію про свій раціон харчування під час опитувань. Дослідники розділили їх на чотири групи залежно від споживання ультраоброблених продуктів і зосередили увагу на двох основних результатах: когнітивних порушеннях та інсульті.

На початку дослідження жоден з учасників не мав жодного з захворювань. Наприкінці періоду дослідження у 768 осіб було діагностовано когнітивні порушення, а 1 108 осіб перенесли інсульт. Ті, у кого розвинулися проблеми з пам’яттю, споживали в середньому 25,8% свого щоденного раціону з ультраоброблених продуктів, що трохи вище, ніж 24,6% у тих, хто не страждав на когнітивні розлади.

Після корекції таких факторів, як вік, стать і високий тиск, дослідники виявили, що кожне 10% збільшення споживання оброблених продуктів харчування пов’язане з 16% підвищенням ризику когнітивних порушень. Аналогічно, у людей, які споживали більше мінімально оброблених продуктів, ризик зниження когнітивних здібностей був на 12% нижчим.

Що стосується ризику інсульту, то у учасників, які перенесли інсульт, в середньому 25,4% раціону становили ультраоброблені продукти, порівняно з 25,1% у тих, хто не переніс інсульт. Хоча ця різниця здається незначною, після статистичної корекції виявилося, що споживання оброблених продуктів пов’язане з підвищенням його ризику на 8%. І навпаки, споживання більшої кількості необроблених продуктів було пов’язане з 9% зниженням ризику інсульту.

Отримані результати підкреслюють зростаючу стурбованість вчених тим, як дієта впливає на здоров’я мозку людей. У той час як попередні дослідження пов’язували ультраоброблені продукти з ожирінням, серцево-судинними захворюваннями та діабетом, це дослідження доповнює дані, що вказують на зв’язок зі зниженням когнітивних здібностей і ризиком інсульту.

Однак вченим ще потрібно визначити, які саме інгредієнти або методи обробки сприяють цим негативним ефектам. Доктор Кімберлі зазначила, що для з’ясування біологічних механізмів, що лежать в основі спостережуваних асоціацій, необхідні подальші дослідження. Отримані результати узгоджуються з більш широкими дієтичними рекомендаціями, які підкреслюють користь цільних продуктів з високим вмістом поживних речовин.

За даними Американської асоціації серця, раціон з високим вмістом оброблених продуктів, як правило, містить менше необхідних поживних речовин, які підтримують здоров’я мозку і серця. Споживання ультраоброблених продуктів також пов’язували з вищим ризиком смертності, що ще раз підтверджує потенційну небезпеку такого харчування для мільйонів людей.

Увага! Ця стаття основана на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов’язково зверніться до лікаря.