Кухні деяких країн світу асоціюються зі спеціями, наприклад, страви Індії, Таїланду або Мексики, тоді як інші дотримуються більш "мінімалістичного" підходу до приправ. Відомо, що саме в теплих країнах спостерігаються більш дружні стосунки з гострою їжею, але чому це так? Вчені вважають, що популярні теорії не є правильними, пише IFLScience.
Поширені теорії припускають, що привабливість спецій полягає в тому, щоб викликати піт і допомагати справлятися з жарою, а також маскувати смак прогірклого м'яса. Натомість вчені вважають, що існує інша переконлива теорія, яка стверджує, що гостра кухня є більш бажаною в жаркому кліматі, оскільки спеції вражаюче ефективні в боротьбі з шкідливими мікробами, які процвітають при вищих температурах.
Тема "дарвінівської гастрономії" була вивчена в дослідженні 1998 року. Тоді вчені проаналізували використання 43 спецій у 4578 рецептах з 93 традиційних кулінарних книг у 36 країнах, щоб зрозуміти фактори, що впливають на використання спецій.
Результати вказують на те, що вищі температури корелюють з збільшенням використання спецій. Наприклад, у 10 країнах — Ефіопії, Кенії, Греції, Індії, Індонезії, Ірані, Малайзії, Марокко, Нігерії та Таїланді — кожен рецепт на основі м'яса вимагав принаймні однієї спеції. Вчені також виявили, що жителі цих регіонів частіше використовували різні спеції у своїх стравах. Автори дослідження також помітили, що всі ці країни мають щось спільне — досить спекотний клімат. Натомість у більш холодних країнах — а саме у Фінляндії та Норвегії — було багато рецептів, в яких взагалі не вимагалися спеції.
Ця тенденція також спостерігалася і в країнах зі змішаним кліматом, хоча закономірність і була більш тонкою. Наприклад, у південно-західному Китаї, частині країни з субтропічними температурами, 40% рецептів вимагають принаймні одну з чотирьох спецій, у порівнянні з 30% рецептів у північно-східному Китаї, відомому своїми горами та більш холодною погодою.
Вчені були заінтриговані цим зв'язком, тому вивчили антимікробні властивості різних спецій, здатних подавляти і вбивати харчові організми, включаючи віруси, бактерії та гриби. Наприклад, імбир насичений гінгеролом, здатним боротися з бактеріями та вірусами; куркума містить куркумін, що має антибактеріальні, протигрибкові та противірусні властивості.
Результати аналізу вчених показують, що більш потужні антибактеріальні спеції використовуються в більш жарких регіонах. Це підтверджує ідею про те, що спеції допомагають запобігти харчовим захворюванням, які процвітають у теплу погоду. Крім того, у більш теплих частинах світу з більшою ймовірністю використовуються певні комбінації спецій, що знищують комах, які добре працюють разом.
Автори дослідження зазначають, що багато спецій також є синергистами: у поєднанні вони проявляють більш виражений антибактеріальний ефект, ніж при використанні окремо. Це цікаво, оскільки рецепти в вибірці вчених вимагають в середньому чотирьох різних спецій. Деякі спеції так часто змішуються, що суміші набули спеціальних назв, наприклад:
Проте у цієї теорії є один недолік: дослідження, проведене у 2021 році, дійшло висновку, що "мало доказів того, що гостра їжа в жарких країнах є адаптацією до зниження ризику зараження".
Дослідження 2021 року припускає, що зв'язок між використанням спецій і температурою складніший, ніж вважалося раніше, підкреслюючи, що споживання спецій також пов'язане з більш широкими соціально-економічними факторами. Наприклад, ВВП і тривалістю життя, а не тільки зі зниженням захворюваності.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.