п’ятниця07 лютого 2025
korr.in.ua

Чому насправді в жарких країнах так полюбляють гостру їжу: популярні теорії спростовано.

Тема "дарвінської кулінарії" була розкрита в дослідженні, яке присвячене зв'язку між спекотним кліматом та вживанням спецій.
Почему в жарких странах предпочитают острую еду? Популярные теории оспорены.

Кухні деяких країн світу асоціюються зі спеціями, наприклад, страви Індії, Таїланду або Мексики, тоді як інші дотримуються більш "мінімалістичного" підходу до приправ. Відомо, що саме в теплих країнах спостерігаються більш дружні стосунки з гострою їжею, але чому це так? Вчені вважають, що популярні теорії не є правильними, пише IFLScience.

Поширені теорії припускають, що привабливість спецій полягає в тому, щоб викликати піт і допомагати справлятися з жарою, а також маскувати смак прогірклого м'яса. Натомість вчені вважають, що існує інша переконлива теорія, яка стверджує, що гостра кухня є більш бажаною в жаркому кліматі, оскільки спеції вражаюче ефективні в боротьбі з шкідливими мікробами, які процвітають при вищих температурах.

Тема "дарвінівської гастрономії" була вивчена в дослідженні 1998 року. Тоді вчені проаналізували використання 43 спецій у 4578 рецептах з 93 традиційних кулінарних книг у 36 країнах, щоб зрозуміти фактори, що впливають на використання спецій.

Результати вказують на те, що вищі температури корелюють з збільшенням використання спецій. Наприклад, у 10 країнах — Ефіопії, Кенії, Греції, Індії, Індонезії, Ірані, Малайзії, Марокко, Нігерії та Таїланді — кожен рецепт на основі м'яса вимагав принаймні однієї спеції. Вчені також виявили, що жителі цих регіонів частіше використовували різні спеції у своїх стравах. Автори дослідження також помітили, що всі ці країни мають щось спільне — досить спекотний клімат. Натомість у більш холодних країнах — а саме у Фінляндії та Норвегії — було багато рецептів, в яких взагалі не вимагалися спеції.

Ця тенденція також спостерігалася і в країнах зі змішаним кліматом, хоча закономірність і була більш тонкою. Наприклад, у південно-західному Китаї, частині країни з субтропічними температурами, 40% рецептів вимагають принаймні одну з чотирьох спецій, у порівнянні з 30% рецептів у північно-східному Китаї, відомому своїми горами та більш холодною погодою.

Вчені були заінтриговані цим зв'язком, тому вивчили антимікробні властивості різних спецій, здатних подавляти і вбивати харчові організми, включаючи віруси, бактерії та гриби. Наприклад, імбир насичений гінгеролом, здатним боротися з бактеріями та вірусами; куркума містить куркумін, що має антибактеріальні, протигрибкові та противірусні властивості.

Результати аналізу вчених показують, що більш потужні антибактеріальні спеції використовуються в більш жарких регіонах. Це підтверджує ідею про те, що спеції допомагають запобігти харчовим захворюванням, які процвітають у теплу погоду. Крім того, у більш теплих частинах світу з більшою ймовірністю використовуються певні комбінації спецій, що знищують комах, які добре працюють разом.

Автори дослідження зазначають, що багато спецій також є синергистами: у поєднанні вони проявляють більш виражений антибактеріальний ефект, ніж при використанні окремо. Це цікаво, оскільки рецепти в вибірці вчених вимагають в середньому чотирьох різних спецій. Деякі спеції так часто змішуються, що суміші набули спеціальних назв, наприклад:

  • порошок чилі (суміш червоного перцю, цибулі, паприки, часнику, кмину та орегано);
  • п’ять східних спецій (перець, кориця, аніс, фенхель та гвоздика).

Проте у цієї теорії є один недолік: дослідження, проведене у 2021 році, дійшло висновку, що "мало доказів того, що гостра їжа в жарких країнах є адаптацією до зниження ризику зараження".

Дослідження 2021 року припускає, що зв'язок між використанням спецій і температурою складніший, ніж вважалося раніше, підкреслюючи, що споживання спецій також пов'язане з більш широкими соціально-економічними факторами. Наприклад, ВВП і тривалістю життя, а не тільки зі зниженням захворюваності.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.