середа04 грудня 2024
korr.in.ua

Чому насправді люди не їдять індичині яйця: відповідь дуже проста.

Попри те, що індичатине вживають у всьому світі, яйця цих птахів досі не входять до меню.
Основная причина, почему люди не едят индюшиные яйца, довольно проста.

У той час як індичка є основною стравою у американців на День подяки, а індичине м'ясо в усьому світі вважається дієтичним і активно присутнє в раціоні людей, індичині яйця все ще не входять до нашого меню. І тепер науковці пояснили, чому це так, пише Daily Mail.

На відміну від курей, які виробляють одне яйце приблизно кожні 24 години, індички несуть близько двох яєць на тиждень. За словами Кіммона Вільямса з Національної федерації індиків, у цих птахів триваліший життєвий цикл, тому їм потрібно прожити близько семи місяців, перш ніж вони досягнуть віку, коли зможуть нести яйця. Для порівняння, курям потрібно лише близько п'яти місяців, щоб почати нести яйця.

Крім того, за словами науковців, індичкам потрібно більше їжі та простору для утримання, що підвищує і витрати. В результаті кожне індичине яйце повинно коштувати щонайменше 3 долари.

Водночас більші індичині яйця також містять у два рази більше калорій, грамів жиру і в три рази більше холестерину, ніж курячі. Деякі професійні кухарі також стверджують, що індичині яйця краще підходять для соусів, оскільки їх жовтки більш кремові та насичені. І все ж, рекомендацій експертів недостатньо, щоб включити індичині яйця до стандартного раціону.

Цікаво, що в минулому індичині яйця були неймовірно популярні серед індіанських племен і перших європейських поселенців сотні років тому. Відомо, що кури не з'явилися в країні до 1500-х років, залишаючи індичині яйця єдиним варіантом для корінних американців, які пізніше познайомили з цією їжею перших європейських поселенців у 1600-х роках.

Великі дикі індики були екзотичними птахами для європейців, які відразу ж стали їх шанувальниками. Відомо, що ранні іспанські дослідники Нового Світу навіть привезли цих великих птахів додому, але потім поширилися чутки про те, що індичині яйця пов'язані з спалахами прокази.

У той же час поселенці в США вважали індичині яйця розкішшю. До XVIII століття їх популярність у США настільки зросла, що одомашнення індиків стало широко поширеним явищем. Проте в XX столітті зростання промислового птахівництва змінило обличчя американської кухні.

Технологічні досягнення дозволили фермерам спеціалізувати курей для виробництва яєць або м'яса, зробивши курячі яйця більш рентабельними та легкодоступними. В результаті індики втратили свою популярність.

Сьогодні індичині яйця є рідкістю в раціоні людей і користуються попитом переважно у любителів екзотичної їжі. У 2024 році Міністерство сільського господарства США повідомило про дефіцит яєць індички. Станом на 1 червня 2024 року запаси яєць індички в інкубаторах впали до найнижчого рівня з 1988 року — всього 22,8 млн яєць.

Дослідники відзначають, що дефіцит був пов'язаний зі спалахами пташиного грипу та втратою племінних стад.