субота08 лютого 2025
korr.in.ua

Чи можна приготувати курку, кидаючи в неї лід і шльопаючи руками: вчені провели експеримент (відео)

Дослідники перевірили незвичну ідею про те, що заморожену курку можна приготувати, вдаряючи по ній кубиками льоду та рукою.
Ученые провели эксперимент: можно ли готовить курицу, добавляя лед и хлопая руками? Узнайте результаты в нашем видео!

Чи можна приготувати курку, стріляючи в неї кубиками льоду або вдаряючи її рукою? Питання може здатися дивним, однак останнім часом все більше людей цікавляться відповіддю на це питання. Вчені пояснили, чи можливо це теоретично і на практиці, пише IFLScience.

За словами фізика Девіда Шміда з Іллінойсського університету, теоретично кінетичну енергію можна використовувати для додавання тепла. Теплова енергія частково є формою кінетичної енергії: частина її відноситься до руху найменших частинок всередині речовини. Цей рух має кінетичну енергію, яку ми не бачимо, оскільки напрямки частинок випадкові і змінюються дуже швидко.

Головна різниця між тепловою і кінетичною енергією полягає в тому, що перша представляє собою хаотичний рух частинок, який в основному неможливо помітити неозброєним оком, тоді як друга — єдине рух цих же частинок, і його можна побачити.

Простими словами, достатньо додати кінетичної енергії курці, щоб її приготувати. Але як часто і наскільки сильно потрібно бити курку, щоб зробити її їстівною? Відповідь на це питання знайшов фізик Паркер Ормонд, який провів розрахунки.

Формула для перетворення кінетичної енергії в теплову 1/2mv2=mcT, де:

  • середня людська рука важить близько 0,4 кг;
  • середня швидкість удару становить 11 м/с;
  • середня курка-гриль важить 1 кг;
  • середня питома теплоємність курки 2720 Дж/кг*с.

Ормонд також припустив, що курка повинна досягти температури 205°C, щоб вважатися "приготовленою", а спочатку вона була замороженою — тобто її температура становила 0°C. В результаті дослідник дійшов висновку, що для приготування курки одним ударом, необхідно вдарити її зі швидкістю 1665,65 м/с.

Це неймовірно велика швидкість. Але, на щастя, можна просто вдарити курку багато разів підряд, щоб досягти того ж результату.

Пізніше Луїс Вейз вирішив перевірити цю теорію на практиці. Перший його експеримент закінчився теплою куркою, яка також була знищена. Однак після невеликої доробки він зміг пастеризувати її протягом 8 годин, використовуючи близько 135 000 ударів.

Проте фізики попереджають, що недолік приготування курки за допомогою шльопків має один досить цікавий недолік — кожна дія має рівну протидію. Іншими словами, якщо ми приготувати курку шльопками, ми також приготувати і свою руку.

Що стосується шматочків льоду, вчені зазначають, що курку можна приготувати, бомбардуючи її кубиками льоду, якщо вистрілити в неї досить швидко.