субота08 лютого 2025
korr.in.ua

Досить однієї жмені на день: вчені розповіли, які види горіхів зміцнюють наш мозок.

У зрілому віці здоров'я мозку виходить на перший план, оскільки він стає вразливим до ряду небезпечних захворювань. Проте нещодавно науковці з'ясували, що вживання горіхів може допомогти захистити його від найруйнівніших з них.
Всего одна горсть орехов в день: ученые выяснили, какие сорта способствуют укреплению мозга.

Недавнє дослідження вчених виявило, що у літніх людей, які регулярно вживають горіхи, може бути краще когнітивне здоров'я. Дослідники проаналізували дані 883 осіб віком 50 років і старше з Середземноморського дослідження здорового харчування, старіння та способу життя (MEAL) на півдні Італії. Вони виявили, що у учасників з вищим споживанням горіхів ймовірність когнітивних порушень була на 68 % нижчою, навіть після врахування таких факторів, як вік, освіта, фізична активність, індекс маси тіла та куріння, пише News Medical.

Отримані під керівництвом доктора Юстини Годос, доцента кафедри харчування людини, дані, опубліковані в журналі Nutrients, підкреслюють потенційну роль дієти, зокрема вживання горіхів, у збереженні функцій мозку з віком. Зниження когнітивних здібностей — це зростаюча глобальна проблема охорони здоров'я, від деменції та пов'язаних з нею розладів страждають мільйони людей.

Хоча генетика відіграє певну роль, фактори способу життя, включаючи дієту, привертають увагу завдяки своєму потенціалу у зниженні ризику нейродегенеративних захворювань. Багаті поживними речовинами продукти, особливо ті, що асоціюються із середземноморською дієтою, були пов'язані вченими з поліпшенням здоров'я мозку.

Горіхи, ключовий компонент цієї дієти, містять корисні жири, антиоксиданти та поліфеноли — сполуки, відомі своєю здатністю боротися з окислювальним стресом та запаленням, які пов'язані з погіршенням когнітивних функцій. У той час як попередні дослідження були присвячені в основному конкретним горіхам, таким як волоські, це дослідження було спрямоване на визначення того, чи сприяє загальне споживання горіхів, незалежно від їх виду, когнітивному оздоровленню.

Споживання учасниками оцінювалося за допомогою опитувальника з 110 пунктів, що охоплює мигдаль, волоські горіхи, ліщину, арахіс і каштани. Медіана споживання горіхів склала 11,7 грама на день, при цьому деякі люди споживали в середньому 39,7 грама, а інші — всього 4,3 грама. Когнітивні функції оцінювалися за допомогою офіційного опитувальника психічного стану, а статистичні корекції забезпечували незалежність результатів від загальної якості харчування.

Дослідження показало, що споживання горіхів сильно корелює зі зниженням ризику когнітивних порушень, але жоден вид не показав явної переваги. Це дозволяє припустити, що когнітивні переваги обумовлені поєднанням поживних речовин, що містяться в різних його видах, а не в одному конкретному.

Горіхи багаті поліфенолами та клітковиною, які можуть покращити різноманіття кишкової мікробіоти та цілісність кишківника, що пов'язано з покращенням роботи мозку. Крім того, сполуки в горіхах можуть сприяти захисту гематоенцефалічного бар'єра, зниженню окислювального стресу та протидії накопиченню бета-амілоїду — факторів, що сприяють розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Незважаючи на багатообіцяючі асоціації, дослідження було більше обсерваційним, що не дозволяє довести пряму причинно-наслідкову зв'язок між споживанням горіхів і когнітивними функціями, заявили автори. Однак отримані ними дані свідчать про те, що включення горіхів у раціон може бути корисним для здоров'я мозку в певному віці.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.