Останнім часом все більш популярною стає тема "палеодієт", яка ґрунтується на припущенні, що наші далекі предки нібито уникали складної обробки їжі, натомість віддаючи перевагу простим стравам з м'яса, горіхів, фруктів та сирих овочів. Проте нові дослідження показують, що вже 780 тисяч років тому наші віддалені предки мали досить різноманітний раціон.
Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі PNAS. Зазначається, що ще до появи сучасної людини попередні види вміли обробляти широкий спектр рослин, щоб отримувати з них необхідні калорії.
Хоча там не вказується, ким саме були ці гомініни, але, ймовірно, мова йде про людину прямоходячу (Homo erectus). Однак, можливо, це були й якісь більш давні види.
Дослідження проводилися на стоянці Гешер Бенот Яаков, що на березі річки Йордан. Там вчені виявили різноманітні крохмальні гранули та інші залишки рослин, такі як дубові жолуді, зерна пшениці та ячменю, бобові та деякі водні рослини, такі як лілії та водяні горіхи.
Мікроскопічні залишки згаданих вище рослин були виявлені на каменях, які використовувалися як своєрідні молоти та ковалі. Тобто, у наших далеких предків вже було добре розуміння того, як обробляти жорсткі рослини та робити з них "смачні страви".
"Ми тепер розуміємо, що ранні гомініни збирали широкий асортимент рослин протягом року та переробляли їх, використовуючи інструменти з базальту", — стверджують дослідники.
Згідно з давніми переконаннями, які стали основою для концепції "палеодієт", рослини були занадто жорсткими, несмачними або навіть отруйними, щоб предки людей взагалі хотіли з ними возитися. Проте останнім часом з'являється все більше робіт, які стверджують, що це дуже далеко від істини.
Проте залишки тварин, такі як кістки, мають властивість краще зберігатися протягом тисячоліть. Ймовірно, це й спонукало наших сучасників до думки, що давні люди та їх родичі віддавали перевагу м'ясу та плодам, які значно простіше обробляти.
Варто зазначити, що в дослідженні 2022 року йдеться, що на цій же стоянці 780 тисяч років тому предки людей зрозуміли, як термічно обробляти рибу. Аналіз знайдених зубів показав, що її, ймовірно, підсмажували на "низькому вогні" при температурах 300-500 градусів.
При цьому раніше вважалося, що обробка рослинної їжі людьми почалася десь 200-300 тисяч років тому з розвитком більш складних кам'яних інструментів, а термічну обробку їжі пов'язували з пізнім палеолітом, тобто 100 тисячами років тому. Тепер же ми бачимо, що ці межі доведеться зрушити мінімум на півмільйона років у минуле.
Як повідомлялося раніше, на території Угорщини виявлено поховання, в якому знайдено останки жінки з зброєю. Археологи припускають, що вона могла займатися військовою справою.