неділя09 березня 2025
korr.in.ua

Чай як природний фільтр: дослідження виявляє нові властивості популярного напою.

Чай у пакетиках також діє, але не всі пакетики корисні.
Чай как естественный фильтр: новое исследование открывает уникальные свойства этого любимого напитка.

Любите чай? У вас есть еще одна причина насладиться любимим напоєм – він може допомагати очищати воду. Вчені виявили ще одну перевагу чаю.

Нове дослідження, проведене вченими Північно-Західного університету США, показало, що чайне листя природним чином поглинає важкі метали, такі як свинець та кадмій. Під час заварювання важкі метали прилипають до поверхні чайного листя і залишаються там.

Який чай працює найкраще?

Вчені протестували різні види чаю – чорний, зелений, білий, улун, а також ромашковий і ройбуш. Виявилося, що всі вони мають здатність адсорбувати метали, але чорний чай завдяки своїй зморшкуватій структурі може утримувати більше забруднень. Дрібно подрібнене листя здатне утримувати трохи більше іонів металів, ніж цілі листя.

Також важливу роль відіграє чайний пакетик. Дослідники з'ясували, що целюлозні пакетики працюють набагато ефективніше, ніж бавовняні або нейлонові. Більше того, синтетичні матеріали можуть навіть виділяти мікропластик у воду, тоді як целюлоза безпечна та біоразкладна.

Тривалість заварювання має значення

Водночас ключовим фактором, який найбільше впливає на очищення, виявилося час настоювання. Чим довше чай заварюється, тим більше забруднювачів він здатен поглинати. При цьому важливо не перетримати – настоювання протягом тривалого часу, наприклад, протягом ночі, поверне значну частину металу у воду.

Раніше "Телеграф" розповідав, що постійне перебування в невеликому, але стресі змусило мишей виконувати звичні рухи і шукати їжу. Тоді як спокійні миші краще приймали рішення та реагували, коли не діяли.