Нещодавнє дослідження, проведене Університетом Саутгемптона та Університетською лікарнею Саутгемптона, показало, що діти, матері яких приймали додаткові добавки вітаміну D під час вагітності, мали більш міцну структуру кісток до семи років. Ці результати можуть допомогти вченим і лікарям розробити майбутні стратегії для зміцнення здоров'я мільйонів дітей ще до їх народження, пише ScienceDaily.
Дослідження, опубліковане в журналі American Journal of Clinical Nutrition, включало сканування щільності кісток у більш ніж 1000 дітей і показало, що у тих, хто отримував вищий рівень вітаміну D в утробі, кістки мали більше вмісту кальцію та мінеральну щільність у порівнянні з дітьми, матері яких приймали плацебо.
Вітамін D необхідний для здоров'я кісток, оскільки він допомагає організму засвоювати кальцій — мінерал, необхідний для міцності та щільності кісток. Він надзвичайно важливий для здоров'я кісток, вважає Розі Карр, дієтолог програми здорового харчування Second Nature. За словами Карр, роль вітаміну в засвоєнні кальцію підтримує процес ремоделювання кісток — природний цикл оновлення кісткової тканини.
Без достатньої кількості вітаміну D одне лише споживання кальцію може бути недостатнім для підтримання міцних кісток. Дослідження вчених узгоджується з існуючими знаннями про роль вітаміну D у здоров'ї кісток, особливо у дітей і літніх людей, схильних до таких захворювань, як остеопороз і рахіт.
Його дефіцит може призвести до різних проблем зі здоров'ям, які часто вражають м'язи та кістки. Консультант-ревматолог доктор Клер Горман зазначає, що ранні симптоми дефіциту включають м'язові болі та болі в кістках. Якщо не вжити заходів, дефіцит може призвести до ослаблення м'язів, часто в стегнах, що може порушити рухливість. Тяжкий або тривалий дефіцит вітаміну D пов'язаний з остеопорозом — станом, що характеризується крихкими, ламкими кістками та підвищеним ризиком переломів.
У маленьких дітей дефіцит може призвести до рахіту — захворювання, що викликає слабкість кісток і деформацію скелета. Деякі групи населення більш вразливі до дефіциту вітаміну D, зокрема літні люди, чия рухливість і доступ до сонячного світла можуть бути обмежені. Карр пояснює, що зниження фізичної активності, погіршення апетиту і менше споживання поживних речовин — все це сприяє більшій ймовірності дефіциту серед літніх людей. Проте дефіцит вітаміну D може виникнути у людей будь-якого віку, якщо вони мало бувають на сонці, погано харчуються або мають низький рівень фізичної активності.
Що стосується харчових джерел, то вітамін D можна знайти в кількох продуктах. Яйця, наприклад, є цінним джерелом, забезпечуючи білок разом з вітаміном D. Гриби також містять вітамін D, особливо якщо вони піддаються впливу сонячного світла, як пояснює Дженна Хоуп, зареєстрований дієтолог. Інші його джерела — червоне м'ясо та жирна риба, наприклад, лосось, які містять не тільки вітамін D, але й корисні білки, що підтримують здоров'я кісток. Деякі продукти, такі як вершкове масло, фруктові соки та злаки, також збагачені вітаміном D для підтримання достатнього рівня. Окрім дієти, експерти зазначають зв'язок між сонячним світлом і виробленням вітаміну D, оскільки наш організм також синтезує його під впливом ультрафіолетових променів. Цей синтез особливо важливий у країнах з обмеженим сонячним світлом в зимові місяці, де дієта і добавки стають життєво важливими для підтримання здорового рівня ключового вітаміну.
Цей матеріал носить виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.