середа22 січня 2025
korr.in.ua

Слова, що сприяють меншому споживанню: вчені виявили вплив етикеток на споживання продуктів.

На етикетках багатьох продуктів іноді міститься важлива інформація, яку використовують покупці під час вибору. Проте нещодавно вчені виявили, що вона також може допомагати нам споживати менше калорій за певних умов.
Слова, способствующие снижению потребления: исследование показало, как маркировка продуктов влияет на их использование.

Недавній систематичний огляд надав вченим уявлення про потенційний вплив маркування калорійності на вибір і споживання продуктів харчування та напоїв. Результати дослідження свідчать про те, що маркування при широкому впровадженні може призвести до помірного зниження споживання калорій і змін у поведінці покупців. Однак, хоча харчування продемонструвало позитивні тенденції, алкоголь виявився не таким простим для вивчення, пише News Medical.

У новому огляді, опублікованому в Cochrane Database of Systematic Reviews та проведеному за участю Гарета Холландса, головного наукового співробітника відділу синтезу доказів і поведінкових наук Університетського коледжу Лондона, підкреслюється необхідність проведення додаткових робіт для повного розуміння довгострокового впливу маркування, особливо на алкогольні напої, дані по яких залишаються обмеженими. У ньому розглядаються зростаючі глобальні проблеми охорони здоров'я, пов'язані з неналежним харчуванням, яке є основною причиною ожиріння та неінфекційних захворювань, таких як хвороби серця, діабет і рак.

Ці захворювання щорічно призводять до мільйонів смертей, особливо серед вразливих верств населення, і створюють значне навантаження на системи охорони здоров'я. Хоча багато людей висловлюють бажання дотримуватися більш здорових звичок харчування, зовнішні фактори навколишнього середовища часто заважають їхнім зусиллям. Маркування калорій, що включає обов'язкову інформацію про харчування на упаковках продуктів і в меню, було запропоновано як один із інструментів для заохочення більш здорового вибору в харчуванні. Хоча воно стає все більш поширеним, маркування алкоголю залишається рідкісним, незважаючи на зростаючу пропаганду його важливості.

Для оцінки ефективності маркування калорійності в огляді було проаналізовано 25 досліджень, включаючи 18 рандомізованих контрольованих випробувань (РКІ), з участю від дітей до дорослих. Ці дослідження в основному були присвячені вивченню впливу чітко видимої інформації про калорії на продукти харчування та безалкогольні напої. Результати показали, що маркування калорійності незначно знижує кількість вибраних і спожитих калорій.

Дані з високим рівнем достовірності, отримані в ході 16 рандомізованих контрольованих досліджень (РКІ) за участю майже 10 000 осіб, показали, що маркування калорійності призвело до зниження споживання продуктів харчування та безалкогольних напоїв в середньому на 11 ккал за один прийом їжі. Шість нерандомізованих досліджень, проведених в основному в США, повідомили про скорочення від 14 до 73 ккал на операцію, і аналогічні результати були отримані у Великій Британії.

Щодо споживання продуктів харчування було виявлено середнє зниження на 35 ккал за один прийом їжі (близько 5,9%), хоча якість доказів була нижчою через обмеженість досліджень і їх короткостроковість. Вплив маркування калорійності виявився однаковим у реальних умовах, таких як ресторани, кафетерії та супермаркети, хоча лабораторні дослідження і учасники з більш високим соціально-економічним статусом показали дещо більший ефект.

При цьому дослідження не виявили значного впливу маркування на вибір алкогольних напоїв, а ступінь достовірності доказів його ефективності на нього була оцінена як дуже низька. Крім того, не було виявлено досліджень, в яких вивчалося вплив маркування калорій на фактичне споживання алкоголю. У підсумковому огляді було зроблено висновок, що воно пов'язане з скромним, але потенційно значимим скороченням вибору і споживання калорій.

Зокрема, маркування калорійності призвело до скорочення кількості вибраних калорій на 1,8% і спожитих калорій на 5,9%. Однак ефективність втручання варіюється в залежності від умов і демографічних характеристик учасників, а дані про його вплив у районах з високим рівнем депривації обмежені.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.