середа05 лютого 2025
korr.in.ua

Головний злодій виявився в мозку: вчені знайшли можливу причину ожиріння.

Наш мозок має безліч звичок, які сформувалися протягом тисяч років еволюції, проте в сучасному світі вони можуть стати недоліком. Вчені з'ясували, що одна з таких звичок істотно впливає на наш апетит і розробили спосіб боротьби з нею.
Ученые выявили, что мозг может быть ключевым виновником ожирения, открыв возможные причины этого распространенного заболевания.

Нещодавнє дослідження виявило, як мозок обробляє цукор і жир, надаючи уявлення про те, як формуються наші харчові звички. Дослідники зосередилися на частині мозку, яка називається гіпокамп (ГПК), що відома своєю роллю в пам’яті та навігації. У цій області вони виявили дві групи нейронів — одна реагує на цукор, а інша — на жир. Ці нейрони не лише допомагають нам згадати, де ми знайшли смачну їжу, але й впливають на те, скільки її ми споживаємо, пише News Medical.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Metabolism, може допомогти в розробці нових способів боротьби з переїданням та ожирінням. Щоб перевірити, як працюють ці нейрони, вчені годували мишей цукром або жиром безпосередньо в шлунок, одночасно вимірюючи активність у їхньому мозку. Вони виявили, що певні нейрони в ГПК стають дуже активними під впливом цукру або жиру.

Ця реакція залежала від сигналів, що проходять через блукаючий нерв, який з'єднує кишечник із мозком. Коли цей нерв перерізали, нейрони перестали реагувати на поживні речовини. Команда також підтвердила, що нейрони, які реагують на цукор, відрізняються від нейронів, які реагують на жир, що означає, що мозок обробляє ці два поживні речовини окремо.

Дослідження було продовжено, щоб дізнатися, що станеться, коли ці конкретні нейрони будуть видалені. Коли вони були відключені, миші споживали вдвічі менше цукру, ніж зазвичай, але споживання жиру залишалося незмінним. З іншого боку, при видаленні нейронів, які реагують на жир, миші споживали на 40% менше жиру, але при цьому нормально споживали цукор. Це свідчить про те, що мозок має окремі системи для прийняття рішень про те, скільки цукру або жиру потрібно з'їсти.

Дослідники також виявили, що нейрони, які реагують на цукор, відіграють ключову роль у запам'ятовуванні його місцезнаходження, тоді як нейрони, які реагують на жир, впливають як на пам'ять, так і на загальну харчову мотивацію. Наукова робота також показала, як вони впливають на набір ваги. Миші з відключеними нейронами, які реагують на цукор, споживали менше їжі з високим вмістом жиру та цукру і не набирали вагу, тоді як миші з нормальними нейронами їли більше і набирали жир. Аналогічно, миші з відключеними нейронами, які реагують на жир, споживали менші порції продуктів з високим вмістом жиру, що допомагало їм підтримувати свою вагу.

Це дослідження демонструє, як наш мозок спонукає нас шукати калорійні продукти, такі як цукор і жир, що було корисно для виживання в минулому, але може призвести до проблем у сучасному світі, де такі продукти присутні всюди, вважає Гійом де Лартиг, ад'юнкт-помічник професора неврології та автор дослідження. Отримані результати можуть допомогти вченим розробити методи боротьби з переїданням, впливаючи на певні ділянки мозку, пов'язані з тягою до їжі та пам'яттю. Ожирінням страждали понад 42% дорослих жителів лише в США станом на 2020 рік, що підвищувало ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету та інших проблем зі здоров'ям у мільйонів людей.

Важливо! Ця стаття основана на останніх наукових та медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст носить виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.