середа05 лютого 2025
korr.in.ua

Червоний колір тепер під забороною: популярний харчовий барвник заборонили в США.

Популярний і в той же мірі небезпечний барвник протягом тривалого часу був поширеним інгредієнтом у різних продуктах харчування. Однак через два десятиліття прихильники його заборони нарешті досягли успіху, що, в свою чергу, викликало ряд важливих питань.
Красный цвет стал запрещен: популярный пищевой краситель больше не разрешен в США.

Адміністрація президента США оголосила про довгоочікувану заборону на червоний барвник номер 3, синтетичний харчовий та лікарський барвник, що викликає рак у тварин. Це рішення, опубліковане в середу у Федеральному реєстрі Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб, стало результатом десятиліть наукових досліджень та громадських кампаній, що закликали до його заборони, пише ScienceAlert.

За даними, опублікованими Екологічною робочою групою, небезпечний барвник, також відомий як еритрозин, присутній майже в 3000 харчових продуктів, включаючи цукерки, закуски, фруктові продукти та ліки. Заборона зумовлена петицією, поданою у 2022 році Центром науки на користь суспільства (CSPI) та іншими правозахисними групами, які посилалися на "клаузулу Делейні". Це федеральне положення зобов'язує забороняти будь-які добавки, які, як було встановлено, викликають рак у людей або тварин.

Хоча у 1990 році Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) встановило, що червоний барвник номер 3 викликає рак щитовидної залози у самців щурів, і заборонило його використання в косметиці, його застосування в харчових продуктах продовжувалося через опір зацікавлених сторін. Наприклад, виробники вишні мараскин покладалися на цей барвник, щоб зберегти її фірмовий вигляд. Виробники харчових продуктів і ліків, що використовують червоний барвник номер 3, повинні будуть змінити рецептуру своєї продукції до січня 2027 та січня 2028 року відповідно.

Незважаючи на визнання зв'язку з раком у дослідженнях на тваринах, одне з яких було опубліковано в журналі Environmental Health, FDA заявило, що наявні дані не підтверджують аналогічний ризик для людини, посилаючись на нижчі рівні впливу та відмінності в гормональних механізмах у різних видів. Тим не менше, США відстають від інших країн, таких як Європейський Союз, Японія та Австралія, які вже заборонили барвник ще кілька десятиліть тому.

Самі ж побоювання вчених і лікарів виходять за межі канцерогенності: дослідження показують потенційні нейроповедінкові ефекти синтетичних харчових барвників, особливо у дітей. У звіті, опублікованому у 2021 році в Каліфорнії, була виявлена зв'язок між синтетичними барвниками та такими негативними наслідками, як синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДВГ), а також структурні і функціональні зміни в мозку.

Ці висновки підвищили критику тривалої затримки із забороною барвника, яку експерти, зокрема професор права Університету Річмонда Карл Тобіас, пов'язують з лобіюванням промисловості. Тобіас зазначив, що ця заборона — це крок у правильному напрямку, але поставив питання, чому це зайняло так багато часу. Прихильники небезпеки барвника вітали заборону як давно назрілу, але підкреслили необхідність додаткових реформ для боротьби з іншими шкідливими харчовими хімікатами. Вони зазначили, що штучні барвники, такі як еритрозин, не додають жодної поживної цінності і слугують лише для покращення зовнішнього вигляду продукту. CSPI також закликав до посилення регулювання вмісту токсичних важких металів, таких як свинець і миш'як, у продуктах, що часто споживаються дітьми.

Дослідження таких організацій, як Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), зафіксували ризики для здоров'я, пов'язані з хімічними добавками у перероблених продуктах. Багато альтернатив еритрозину, наприклад, натуральні барвники, отримані з фруктів і овочів, вже широко використовуються у всьому світі. Такий перехід може не лише підвищити безпеку споживачів, але й привести країни, які його заборонили, у відповідність із світовими стандартами регулювання.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас виникають проблеми, зверніться до фахівця.